Нова махала тръгва на бунт, иска дига при река Тунджа

19179
Нова махала тръгва на бунт, иска дига при река Тунджа
Снимка: БГНЕС

Жителите на николаевското село Нова махала излязоха днес на мълчалив протест, на който настояха да бъде изградена дига на река Тунджа, предаде БГНЕС.

Миналата седмица разлив от водоема буквално потопи населеното място и наложи евакуация на населението. Хората са категорични, че ако до края на седмицата не започне изграждането на съоръжението, ще преминат към гражданско неподчинение.

По-рано днес стана ясно, че по фонд "Солидарност" България ще получи помощ от ЕС за наводненията във Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и Софийска област от това лято. Сумата е в размер на 10 542 110 евро за България като обезщетение срещу последиците от природните бедствия у нас през тази и миналата година. По принцип сумата трябваше да бъде над 12 млн. евро. Сумата обаче беше намалена, защото страната ни е включила в молбата си щети, за които има застраховки.

Мизия отново наводнена

От повишеното ниво на река Скът в Мизия са наводнени дворовете и приземните етажи на десетки къщи в кварталите, които лятото бяха засег...

Понесените преки щети от наводненията в България до месец септември обаче са в размер на 311 млн. евро. А до края на годината сумата сигурно ще надхвърли 400 млн., като се пресметнат щетите от бедствията в последните два месеца. Това показват разчетите на Ангел Джамбазки, посочват от ВМРО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com