Ямбол посреща "Кукерландия" от 5 до 8 март

43912
Ямбол посреща "Кукерландия" от 5 до 8 март
Снимка: БГНЕС

След броени дни Ямбол отново ще бъде карнавалният център на България. Маскарадни групи от всички краища на страната, ще дефилират в Градския парк, който тази година ще бъде горещата точка на фестивалното настроение, съобщиха от пресцентъра на общината.

„Кукерландия” 2015 ще бележи дните на Ямбол от 5 до 8 март, предлагайки още повече зрелищни събития и събирайки на едно място групи от Разлог и Благоевград до Силистра и Русе, от Бургаско до Кюстендилския край.

Бургаското сдружение "Усмивка" провежда национален конкурс за кукерска маска

Бургаското сдружение „Усмивка“ провежда национален конкурс за кукерска маска и за рисунка на тема „Кукеруване”....

Пъстротата на традициите и този път ще бъде един от отличителните елементи на ямболския фестивал.

Тази година фестивалът привлича още повече нови участници, сред които джамаларите от с. Жабокрът, Кюстендилско, от с. Кошов, Русенско и тези от с. Габра, Софийско, кукери от Ивайловград, сурвакари от с. Косача, Пернишко. Сред новите чуждестранни участници пък ще бъдат група „Цоломари” от Македония и танцовият ансамбъл от град Нигрита, Гърция. Участието на групи от цяла България и чужбина предвещава най-пъстрата досега палитра от маскарадни традиции.

Продължава и приемът на фотографии в традиционния Международен фото конкурс „Кукерландия” – основното съпътстващо събитие на фестивала. Снимките се качват директно на сайта www.kukerlandia.com в срок до 20 февруари. Два дни по-късно ще бъде ясна селекцията с 40-те най-добри творби, които ще участват в изложбата на 7 март в Художествена галерия „Жорж Папазов”.

„Кукерландия” ще започне на 5 март с карнавално шествие на кукери и маскирани по улиците на Ямбол и в Градския парк. Началото е в 17.00 часа от ул. „Цар Освободител”, до Безистена. Процесията и този път ще включва гигантските маски – един от символите на ямболския фестивал. Програмата продължава с празника Сирни Заговезни – пресъздаване традициите на обичая с прескачане на огън, „хамкане” с халва, мятане на огнени стрели. Мястото е бившия „Ален мак” в парка, часът 17.30. Кулминацията на първата вечер е концертът „Празник без граници” с участието на чуждестранни фолклорни групи. 18:30 часа, Първа сцена, до централния фонтан в парка. Пищният спектакъл „Болярите на танца” на Ансамбъл „Чинари” ще бъде гвоздеят в програмата на официалното откриване на „Кукерландия – 2015”. Начало: 18:30, Първа сцена.

Над 5000 кукери се събират в Перник за "Сурва"

Над 5000 кукери от цялата страна се събират в Перник за фестивала “Сурва”. Тази вечер участниците ще се включат във факелно...

Акцентът за младежката аудитория тази година е маскарадната вечер с DJ-парти, със специалното участие на Адриана Николова – Печенката. Преобразете се като свой любим изпълнител, герой от книга, анимационен или игрален филм, представете го в най-добрата му светлина, за да спечелите аплодисментите на публиката. Именно те ще определят победителите в конкурса за най-атрактивен костюм и пърформанс. Повече подробности: на Фейсбук страницата на община Ямбол. Вечерта е 7 март, часът:18:30, мястото: Младежки дом „Г. Братанов”. Входът е само за маскирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com